Adriyatik Denizi Kenarında Güzel Bir Kent -Dubrovnik-

 


Merhaba. 2010 yılında bir ekonomi dergisi için yazdığım yazıyı buraya ekliyorum. 
Keyifli okumalar.


Hırvatistan’ın Adriyatik Denizi kenarındaki önemli turistik merkezlerinden olan kent, son dönemde popülerliğini önemli ölçüde arttırdı. Tabi, Hırvatistan’ın  Türk vatandandaşlarına vize uygulamaması da bu kenti biz Türk’ler için önemli bir seyahat  destinasyonu yapmış durumda.  (Edit: Artık Hırvatistan'a gidiş vizeye tabi). Yaklaşık 1,5 saatlik bir uçak yolculuğu ile Dalmaçya kıyılarının parlayan yıldızı olan bu tarihi kente ulaşabilirsiniz. 

Dubrovnik,  orta çağdan kalma tarihi eserlerle ünlü bir şehir. Dubrovnik’in kalbi Stari Grad adı verilen Eski Şehir de atıyor. Stari Grad, Unesco Kültür Mirası listesinde yer alan, yaklaşık 2 km uzunluğunda surların çevrelediği ve tarihi binaların oluşturduğu muhteşem bir kent.  Bu kent içerisinde, saraylar, manastırlar, kiliseler ve halen insanların yaşadığı evler var. Bir nevi Antalya kaleiçi gibi düşünebilirsiniz. Gerçi mimari yönden benzemeselerde konsept olarak olarak benzetilebilir. Çünkü sadece müze niyetine kullanılan bir mekan değil aynı zamanda  içinde gündelik yaşamında olduğu bir şehir.

Stari Grad yani Dubrovnik Kale içi, ilk yetimhane, ilk eczane gibi, ortaçağda Avrupa’nın ilklerini gerçekleştirmiş olan bir şehir. Aynı zamanda mimari tarzındaki estetikle de Avrupa’nın en güzel eski şehirlerinden biri olmayı hak etmiş durumda.

Tabi tarihi mekanlardan bahsedip duruyorum ama, bu eski şehir içinde alışveriş yapacağınız çok sayıda dükkan ve yorgunluk atmak ve bir şeyler yemek içmek için sizi bekleyen bir çok restoran ve kafe var. Bu tarihi mekanda benim size önerim, ana cadde ve meydanlarda biraz turladıktan sonra, sokak aralarına dalmanız ve kendinizi ortaçağın daracık sokaklarında kaybederek, oradaki  gerçek yaşamların izini sürmeniz.  Ana caddedeki, turizm kalabalığından sonra bu size bambaşka bir deneyim ve heyecan katacaktır.

Ve sokak araları zaten sizi Stari Grad’ı çevreleyen surların üzerine yani Dubrovnik Kalesine çıkaracaktır. Bu surların üzerinde de turunuzu atıp bol bol fotoğraf çektikten sonra,  yorgunluk atmak için yukarıda bahsettiğim restoran ve kafelerden birine oturabilir ve bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Dubrovnik’in eski adı olan Ragusa, ismini burada kurulu olan Ragusa Cumhuriyeti isminde bir şehir devletinden almış.  Dubrovnik  443 yıl Osmanlı hakimiyetinde kalmış. Maalesef diğer balkan şehirleri  gibi burası da artık bizim için yabancı. Tüm balkan coğrafyası hala bizim kültürümüzün izlerini yoğun olarak yaşamasına rağmen artık tek tesellimiz buralara vizesiz gidebilmemiz! 

Edit: Şu an yıl 2023, Hırvatistan'a gidiş vizeye tabi.

Bir sonraki yazıda devam etmek üzere şimdilik hoşçakalın.

----------------------------------------------------------------------------------------------------


Yorumlar